Innovatie in leren is dood. Of toch niet?

ASTD

ASTD

De balans na twee dagen ASTD:
Verstorende technische innovaties – 0
Briljante nieuwe ideeën – 0

Zeg ik daarmee dat het gebied van leren en ontwikkelen stilstaat? Dat er geen nieuwe ontwikkelingen zijn die de moeite waard zijn om te volgen? Nee, dat nou ook weer niet. Wat mij opvalt is dat vernieuwingen in leren en ontwikkelen toch vaak variaties zijn op bekende thema’s. Buckingham’s negen types doen toch wel denken aan die van Leary, of enneagram of het 8 velden model van Joseph Kessels. Mobile learning wordt gezien als ‘the next big thing’, maar bij nader onderzoek toch vooral ingezet als aanvullingen op bestaande methoden. En ja, Storytelling kan heel wat krachtiger worden als je daar elementen uit het theater aan toevoegt (Stevenson). Breinleren? Prima om een meer wetenschappelijke onderbouwing te hebben op je methoden, maar Piaget had het toch al wel aardig ingeschoten. Deze ontwikkelingen binnen het gebied van leren en ontwikkelen vullen aan, voegen samen en verdiepen de huidige mogelijkheden. Maar echte innovatie? Nee, dat nou ook weer niet. Daarvoor moeten we imho toch kijken naar andere vakgebieden. Natuurlijk, ICT is zo’n gebied. Augmented reality kan hele nieuwe mogelijkheden bieden voor leren en werken, Google wave had de dialoog tussen medewerkers op een ander niveau kunnen tillen (maar helaas heeft Google daar de stekker uit getrokken). RFID technologie gaat hard en ook mogelijkheden voor het manipuleren van 3D hologrammen zitten er aan te komen. Is het erg om niet zoveel echte innovaties tegen te komen? Nee, want één ding merk je ook wel op de ASTD; het blijkt toch al heel lastig voor veel organisaties om de huidige best practices op te pikken en doorvoeren.

1 comment to Innovatie in leren is dood. Of toch niet?