Leren met mobieltje nog niet begrepen

iPhone 5 ?

iPhone 5 ?

Zowel in het NOS Journaal van 20:00 als in de NRC vandaag aandacht voor de mobiele telefoon in de klas. In de NRC ligt de nadruk op de naïviteit van docenten, waarbij heel duidelijk wordt hoe groot de generatiekloof is tussen de gemiddelde docent en de kinderen in het voortgezet onderwijs.  In het journaal wijzen docenten op de ongewenste effecten van mobieltjes in de klas. Stel je eens voor dat leerlingen ongewenst gedrag van docenten opnemen op video. Erg! De middelbare school in mijn geboortedorp weert niet alleen hoofddoekjes maar ook mobieltjes en verlangt van leerlingen dat ze de kluisjes gebruiken om ze tijdens de lessen op te bergen.

Gelukkig wijst de NRC ook op onderwijskundige mogelijkheden van het gebruik van mobiele telefoons in het leerproces. Hier haken ze aan bij een belangrijke trend; mobile learning. Ook tijdens de afgelopen ASTD in Orlando was er veel aandacht voor dit relatief nieuwe gebied. De penetratie van smartphones, tablets en laptops is immers de afgelopen jaren explosief gestegen. In sommige werelddelen is het gebruik van mobiel internet zelf de dominante manier om gebruik te maken van het web. De meeste onderzoekers, innovatieve onderwijskundigen en ervaringsdeskundigen zijn het er inmiddels over eens; mobiele toestellen kunnen een prachtige aanvulling zijn op het bestaande repertoire aan mogelijkheden.

U leest het goed ‘aanvulling’, want gelukkig weten we al dat het kopiëren van web based training naar een ander formaat niet de gewenste effecten zal hebben. Leuke anecdote tijdens de ASTD kwam van PWC; hun eerste training via mobiele telefoon leverde nogal hoge telefoonrekeningen op (meer dan $5000 – dat doet zelfs PWC pijn!). Bob Mosher van LearningGuide Solutions en Clark N. Quinn (Designing mLearning) pleiten beide voor het inzetten van de mobiele kanalen als aanvulling op bestaande mogelijkheden, met als belangrijkste mogelijkheden performance support. Immers, de meeste mensen hebben hun mobiele telefoon altijd bij zich, wat hele goede toepassingen geeft voor het aanbieden van de juiste content aan de juiste mensen in de juiste context. Vooral als je dit weet te combineren van Web3.0 mogelijkheden (lezers die daar voorbeelden van hebben?).

Uit een recent onderzoek van ASTD Research blijkt duidelijk dat de formatenoorlog (denk aan Flash(r) en HTML5, maar ook schermgrootte) op dit moment nog aardg roet in het eten gooit. Het onderzoek geeft echter ook een paar goede tips:

  • blijf vooral pragmatisch
  • Het gaat niet allemaal om training
  • Wacht nog even geduldig af tot de formatenoorlog
  • Neem kleine hapjes, probeer het uit en leer
  • Gebruik de unieke mogelijkheden van mobiele platforms zoals GPS, cameras en microfoons

Comments are closed.